Agra pojišťovna hodnotí rok 2024: Krupobití a mráz připravily zemědělce o dvě miliardy korun

Počasí se letos postaralo o několik smutných rekordů, jarní mrazy a letní bouřky se výrazně projevily na výnosech a poškodily tak výrazně české zemědělce.

Praha (Agra pojišťovna, 21. srpen 2024): Už nejteplejší únor v historii měření naznačil, že nás čeká výjimečný rok. Tušení se naplnilo, bohužel v negativním smyslu. Zemědělství, které má svoji dílnu pod širým nebem, zaznamenalo rekordní škody.

Škody způsobené krupobitím a mrazem podle předběžných propočtů způsobily letos výrazné ztráty, které odhadujeme na dvě miliardy korun. Četnost a povaha škod je výjimečná, takový rok jsme od začátku našeho působení v České republice v roce 2006 nezaznamenali,“ říká Petra Martinková, ředitelka Agra pojišťovny, která se specializuje výhradně na zemědělské pojištění.

„Extrémní projevy počasí již nebudou v budoucnu výjimkou, ale stanou se normou. V ohlédnutí se zdá, že rok 2023 byl tou poněkud klidnější výjimkou. To znamená, že zemědělská produkce bude o to více potřebovat kvalitní pojistnou ochranu s podporou státu,“ říká Martinková.

Alena Zárybnická, meteoroložka, Petra Martinková, ředitelka Agra pojišťovny, Ondřej Bačina, zemědělec

Alena Zárybnická, meteoroložka, Petra Martinková, ředitelka Agra pojišťovny, Ondřej Bačina, zemědělec

2024: Mrazy a bouřky

Duben se silnými a opakovanými nočními mrazy byl krutý především k ovocnářům a vinařům. Škody na ovoci se aktuálně uzavírají, a obrázek je smutný – to, co na stromech zbylo, má zjevné vady na kráse v podobě mrazových kroužků a jazýčků.

Ani plodiny na orné půdě ale nezůstaly ušetřeny – mnoho mladých porostů bylo poškozeno tak, že si to vyžádalo přesetí. A sklizňové statistiky ukazují, že mráz celkově snížil letošní výnosy u řepky i obilovin.

Od poloviny června pak začaly přicházet bouřky, supercely z 21. června ovládly díky rekordní velikosti krup na chvilku sociální sítě.

“Letos chodílo jedno krupobitní pásmo za druhým. Naši likvidátoři byli prakticky stále v terénu – klienti spěchali na sklizeň, protože jedna bouřka už u nich řádila, a k další se podle předpovědi schylovalo. U některých zemědělců jsme byli kvůli škodě z 1. července, a 10. července už hlásili poškození znovu. Počasí nezná svátky ani víkendy, byl to doslova závod s počasím. Přestože sucho letos naštěstí nebylo na většině území problémem, je vidět, že zemědělství čelí rozmarům počasí i bez něj. Doufáme alespoň ve smířlivý závěr roku, a poklidnou sklizeň podzimních plodin. Přívalové deště z posledních dnů a první škody splavením na čerstvě zaseté řepce nás zatím ale udržují v napětí,“ uzavírá shrnutí Martinková.

Když se blýská na časy

Meteorologická měření ukazují, že důsledky změny klimatu jsou realitou. Meteoroložka Alena Zárybnická vysvětluje, jaké komplikace to bude mít pro zemědělce: „Klimatické modely naznačují, že velikost krup i četnost krupobití se v budoucnu zvýší. Důvodem velmi silných či extrémních bouří je vysoký podíl vodní páry ve spodních vrstvách atmosféry. V důsledku klimatických změn se vzduch otepluje a teplejší vzduch může absorbovat více vodní páry. Čím více je v atmosféře vodní páry, tím více energie se může uvolnit při silných bouřkách. Problémy ale mohou přijít už na konci zimy či na jaře. Vegetace bude napřed oproti kalendáři, a proto se bude zvyšovat riziko mrazů ve vegetačním období. Pro léto zase budou typické dlouhé vlny veder beze srážek či přívalové povodně v důsledku velmi silných bouřek. Extrémy budou častější. Taková je realita,“ říká Alena Zárybnická.

Ondřej Bačina: „Pojištění je nutností pro zodpovědné hospodaření“

„Řízení rizik spojených s počasím je pro každou zemědělskou farmu nezbytné. Často rozhodne několik hodin či dokonce minut, přijde silná bouřková fronta se supercelami, a je sklizeno. Letos v našem regionu krupobití pohrozilo už v květnu, v plné síle pak udeřilo 10. července, tedy krátce po zahájení sklizně. Odnesla to především řepka a jarní ječmen, ale např. i bob. Zisk z dobré úrody je přitom pro nás zemědělce zásadní, abychom měli zajištěnou kontinuitu podnikání. Vedle klasického pojištění mám u Agra pojišťovny sjednané i indexové pojištění sucha. To mi v přechozích letech několikrát pomohlo nahradit suchem snížené výnosy u pšenice, kukuřice a sóji. Letos jsem ocenil organizaci likvidace – likvidátoři se ke ke mě opakovaně vrátili, když jsem po průseku pole s ječmenem zjistil, že uprostřed je porost kroupami vytlučený výrazně více než na okrajích.“

Jabloně - mrazy

Jabloně – mrazy

Státní podpora pojištění je naprosto nezbytná

Pojištění plodin nemůže být levné – rizikovost podnikání pod širým nebem je vysoká. Proto ve většině evropských států a i jinde ve světě funguje podpora zemědělského pojištění na principu public private partnership – stát přispívá na část pojistného. V České republice se tak děje formou programu Finanční podpora pojištění, který administruje PGRLF (Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s.).

„Program má bezesporu přiznivý dopad na propojištěnost. Bez státní podpory pojištění by pojištění plodin bylo pro zemědělce mnohdy neúnosně vysokou finanční položkou. V některých státech je výše podpory garantovaná, např. v Rakousku je v zákoně ukotveno 55% z pojistného. Je důležité, aby se u nás podpora pohybovala dlouhodobě kolem 50%, a neklesla pod 40%,“ zdůrazňuje Petra Martinková. Bez funkčního systému pojištění a jeho podpory by musel stát výrazně častěji sahat k ad-hoc platbám, tedy dodatečným kompenzacím škod, jako tomu bylo např. v případě škod suchem u krmných plodin 2018 nebo letos po mrazech na ovoci.

Jabloně - mrazy

Jabloně – mrazy

Agra pojišťovna: Pojišťujeme výhradně úrodu a chovy zvířat

Agra pojišťovna vznikla v roce 2006 jako první zahraniční pobočka rakouské společnosti Österreichische Hagelversicherung, a stejně jako ona nabízí výhradně pojištění plodin proti široké paletě rizik, která jsou spojena s nepřízní počasí, a pojištění hospodářských zvířat. Aktuálně pojišťuje bezmála půl milionu hektarů, na kterých hospodaří 1800 subjektů.

Společně s později založenými pobočkami na Slovensku, v Maďarsku, Slovinsku, Rumunsku a Bulharsku profituje z téměř osmdesáti let specializace a zkušeností své mateřské společnosti v oblasti zemědělského pojištění, ze kterých na druhé straně pramení inovativní přístupy. Jako jediný pojistitel tak nabízí v České republice pojištění sucha, a to indexovou formou.

Dotazy ráda zodpoví:

Mgr. Petra Martinková, ředitelka, tel. 733 181 480, [email protected], www.agrapojistovna.cz

Kukuřice - krupobití

Kukuřice – krupobití